發新話題

请问粤语协会会员都同意她的高论吗?

因为唔识尊重历史、唔识尊重祖宗嘅人,唔值得尊重!

「历史系人创造」,冇错。但唔等于历史可以随意创作!

连这个道理都唔懂,偅有乜资格要求他人尊重!

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-26 11:29 發表 你连人都未识点尊重,学咩人讲尊重历史呀!   历史系咩呀?历史系人创造嘅,你学会尊重下人先啦,尽管果个系你嘅论争对手嚟,如果话论争对手唔使尊重,我点解要尊重你呀。 ...

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-19 14:36 發表 我对于紫凤凰嘅性别并没有上面几位敏感,我只系觉得「孫中山時期中國只有五族,係一個歷史事實, ...    現代的少數民族並非是那時搞出,但係卻係之後搞出。 ... 」这种高论实在系叹为观止!还振振有辞讲这是「 ...

应该讲, 孙中山时期的五族,  是指当时系中国有较强的政治实力的民族群体,  并晤系话只有5个民族.    当时民国政府对苗族等民族都系承认的.   所以,  5族共和只是其中一种说法,  还有6族共和的说法.

另外,  新中国成立后,   只是对许多少数民族进行左区分和承认,  并唔代表那些民族系历史上并不存在.

我举昆仑,谁填沧海。

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-26 17:22 發表 因为唔识尊重历史、唔识尊重祖宗嘅人,唔值得尊重!   「历史系人创造」,冇错。但唔等于历史可以随意创作!连这个道理都唔懂,偅有乜资格要求他人尊重!   ...

你玩人身攻击同四处试图恐吓,四处点火0既行径,已经破坏0左呢度0既学术气氛。

我0地呢度本来已经形成0左理性探讨、互相尊重0既学术氛围,大家情同手足,同声同气,就算「粤来粤掂」口臭被人贴上滋事档0既标签,从来都无网友制止过他0既言论,除非他0既言论危及协会的安全。而他尽管那么令人讨厌,却没有失去过尊严,或者说没有谁想到侮辱他的人格。

而你一来到这里,不是抱着理性探讨学术问题的态度,而是四处点火,并妄想打压言路,想通过人身攻击来侮辱论争对手,冒充五毛,不但暴露你的肤浅和没有底气,还搞到神憎鬼厌,你还不知自省,你连做人最起码的处世之道也未学会,想学人玩学术?真是怡笑大方!

正告你这类在虚拟世界游荡得少、在现实生活中也很不得志的屑小之徒,你前面只有两路可走,一是痛改前非,深刻反省自己的过错,悔改你对其他网友的态度,并向被你侮辱过的、和你出言不逊想恐吓过而人家并未惊过的网友作最诚恳的道歉,并恳求他们(包括在下)的原谅,然后你重新做人,以后多擦鞋少喷粪,只怕这样,你才会有一丝取得别人对你重新评价的机会。

二是,哈哈!不用我说得太直白了吧?样样说直白也侮辱了你那小小的智慧,你自栽吧。

呢度有「学术气氛」?呵呵,造谣、诽谤、栽赃、抹黑也可以大言不惭地自诩「理性探讨」「学术气氛」?!

哈!你真系「太有才啦」

我侮辱他的人格?哪他侮辱广府人的祖宗、歪曲广府文化又点计!

紫凤凰在大洋侮辱广府,甚至还删帖不许别人发言又点计!

佢随便乱改别人帖子内容篡改别人意思又点计!

讲人哋唔尊重佢,你又睇下佢又系点样尊重人嘅。

按你嘅逻辑,侮辱别人的祖宗,偅可以理直气壮地问:「我侮辱你祖宗嗻,又唔系侮辱你,你点解侮辱我?」

你真系唔知点解咩?!!妖!

或者哩嘀就系你嘅「做人最起码的处世之道」!!!

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-27 12:57 發表

你玩人身攻击同四处试图恐吓,四处点火0既行径,已经破坏0左呢度0既学术气氛。

我0地呢度本来已经形成0左理性探讨、互相尊重0既学术氛围,大家情同手足,同声同气,就算「粤来粤掂」口臭被人贴上滋事档0既标签,从来都无网友制止过他0既言论,除非他0既言论危及协会的安全。而他尽管那么令人讨厌,却没有失去过尊严,或者说没有谁想到侮辱他的人格。

而你一来到这里,不是抱着理性探讨学术问题的态度,而是四处点火,并妄想打压言路,想通过人身攻击来侮辱论争对手,冒充五毛,不但暴露你的肤浅和没有底气,还搞到神憎鬼厌,你还不知自省,你连做人最起码的处世之道也未学会,想学人玩学术?真是怡笑大方!

......

搞笑,我侮辱廣府,又係一個造謠王。更何況我要刪都係刪自己帖,我又唔係版主,版主一向都係南天一嘯同華盛,之前係Colar,你畀人刪帖就栽贓落我處,你講嗰啲勿嘢抹黑正正係你自己做嘅。

床前明月光
疑是地上霜
舉頭望明月
低頭思故鄉

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-27 15:49 發表 呢度有「学术气氛」?呵呵,造谣、诽谤、栽赃、抹黑也可以大言不惭地自诩「理性探讨」「学术气氛」?!哈!你真系「太有才啦」我侮辱他的人格?哪他侮辱广府人的祖宗、歪曲广府文化又点计!紫凤凰在大洋侮辱广府,甚至还删帖不许 ...

你以为我哋呢度啲人第一日識紫紫咩?你以為你造下謠就可以打擊到佢?你太有想象力喇。

你將你呢段說話原樣照搬過去大洋,你睇下大家會唔會笑你?(如果你唔得閑轉嘅話,我都可以幫你代勞嘅)

乜你造谣时畀人当场踢爆嘅偅少咩?

你习惯造谣,所以现在连「造谣」的基本定义都唔识喇!

你无中生有胡编叫「造谣」。

有事实根据地揭露你的造谣行为叫「暴光」,

你面对有根有据的批评还刻意抵赖,结果畀人摆上台,就叫做「示众」 

你侮辱廣府,廣府回敬你,叫「正当防卫」

引用:
原帖由 紫凤凰 於 2007-12-27 17:20 發表 搞笑,我侮辱廣府,又係一個造謠王。更何況我要刪都係刪自己帖,我又唔係版主,版主一向都係南天一嘯同華盛,之前係Colar,你畀人刪帖就栽贓落我處,你講嗰啲勿嘢抹黑正正係你自己做嘅。     ...

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-28 09:45 發表 乜你造谣时畀人当场踢爆嘅偅少咩?你习惯造谣,所以现在连「造谣」的基本定义都唔识喇! 你无中生有胡编叫「造谣」。 有事实根据地揭露你的造谣行为叫「暴光」, 你面对有根有据的批评还刻意抵赖,结果畀人摆上台,就叫做「 ...

长篇大论讲咁多做咩啫,衣家问你敢唔敢将你64楼果番造谣拎去大洋发呀?你话敢就敢,敢就发,响庶阿芝呀JO,无胆匪类!

我都话0左伽喇,如果你唔得闲发,我最多挨下义气、蚀底D帮你发,又点话丫。

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-28 10:38 發表 长篇大论讲咁多做咩啫,衣家问你敢唔敢将你64楼果番造谣拎去大洋发呀?你话敢就敢,敢就发,响庶阿芝呀JO,无胆匪类!

呵呵!大洋?都已经满地鸡毛,畀人擝到光嘟嘟的冇毛鸡已经四围走啦,使唔使我亲自出马。

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-28 10:53 發表   呵呵!大洋?都已经满地鸡毛,畀人擝到光嘟嘟的冇毛鸡已经四围走啦,使唔使我亲自出马。

即系话,你都唔敢将你64楼嘅言论照搬过去大洋啦,系嘛?

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-28 10:53 發表   呵呵!大洋?都已经满地鸡毛,畀人擝到光嘟嘟的冇毛鸡已经四围走啦,使唔使我亲自出马。

你呢个维园伯伯,好威咩?

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-28 11:27 發表 你呢个维园伯伯,好威咩?

发烂渣

究竟廣府人嘅祖宗係邊個啫。

好喇!嚟咗啲仲左嘅添!

家陣啲愚忠極左同緊啲親撈粵左喺度狗咬狗骨,真係好搞笑吖!

乜啲撈冇教過妳哋嚟粵協「教化」要「協作」,要「聯手」嘅咩?

大粵   獨立   自由   民主

我係大粵民! 我嚟自廣州! Cantonese! Cantonia!

廣府人是起源于南迁的华夏人的汉族移民综合体,起源的华夏人中又以凤图腾部族(九黎、东夷、三苗)为主,这一点可以在广府人流传下来的族谱中找到佐证。宋末以后,全国各地的汉人都有迁入。也就是说,唐宋以前,广府人的祖宗相对集中在中原,而宋末以后广府人的祖宗几乎遍布整个汉族区。

或者许多外地人都会奇怪,廣府区为什么被全国公认为「最不排外」的地方。了解了广府人的起源后,大家应该明白其中的人文根源了吧?!

引用:
原帖由 芬1012 於 2007-12-28 13:01 發表 究竟廣府人嘅祖宗係邊個啫。

风骨偏好傲雪  巾帼岂让须眉

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-28 09:45 發表

乜你造谣时畀人当场踢爆嘅偅少咩?

你习惯造谣,所以现在连「造谣」的基本定义都唔识喇!

你无中生有胡编叫「造谣」。

有事实根据地揭露你的造谣行为叫「暴光」,

你面对有根有据的批评还刻意抵赖,结果畀人摆上台,就叫做「示众」 

你侮辱廣府,廣府回敬你,叫「正当防卫」

讲得好!这些谎话连篇的家伙早该教训了。

顶了

嘿嘿,兩個ID係一丘之貉,要不係同一個人,就算唔係,都唔會係好人。

講起造謠、栽贓,邊個夠你哋在行啫,而且錯字連篇,話佢哋搞學術搵鬼信啊?

至於「造謠」嘅定義,恐怕爾度嘅諸位大家都比你呢兩條PK清楚。

床前明月光
疑是地上霜
舉頭望明月
低頭思故鄉

引用:
原帖由 紫凤凰 於 2007-12-28 23:26 發表 嘿嘿,兩個ID係一丘之貉,要不係同一個人,就算唔係,都唔會係好人。   講起造謠、栽贓,邊個夠你哋在行啫,而且錯字連篇,話佢哋搞學術搵鬼信啊?   至於「造謠」嘅定義,恐怕爾度嘅諸位大家都比你呢兩條PK清楚。 ...

一個吴越扮广府,到处招摇撞骗,穿帮出洋相,重发烂渣窝!

整埋班鸡猫狗鸭来帮拖啊,笨!

你个标准照窝,大洋执嘅

附件

引用:
原帖由 云映梅花 於 2007-12-28 22:24 發表 廣府人是起源于南迁的华夏人的汉族移民综合体,起源的华夏人中又以凤图腾部族(九黎、东夷、三苗)为主,这一点可以在广府人流传下来的族谱中找到佐证。宋末以后,全国各地的汉人都有迁入。也就是说,唐宋以前,广府人的祖宗相对集 ...

請講粵語,做文明人,否則唔該你返歸揾你啲同宗。

發新話題