今日: 11, 昨日: 127, 最高日: 315   精華區 RSS 訂閱全部版塊

收起/展開

粵語書院

版塊 主題 帖數 最後發表

初級書院 Cantonese A-Z (今日: 5)

知音識字——初學者可以喺度提出包括讀音、字型、詞彙、句法等任何問題,熱心嘅高手都會將你從唔識教到精通。

版主: highyun, 馬萬千

1569 10965 「旌」点读? by 中二仔 - 2008-1-2 14:32

高級書院 Cantonese Academy (今日: 2)

咬文嚼字——各位語學專家,喺度你可以發表關於粵語嘅高深問題或見解,同時亦可以討論關於中文以及文學嘅一切。

版主: Dada, 殺人王

807 6670 頂 推 不如撑硬 by 中二仔 - 2008-1-2 14:25

錯字誤音澄教署 Looking for Bugs

若你見到本論壇、網站、其它網站及生活環境中嘅一切錯字,聽到誤導人嘅錯音,請捉晒佢哋嚟呢度。

版主: 卢总

161 1595 廣東電視珠江臺7點劇場:「聊齋志异」 ... by smallcat2006 - 2008-1-1 15:07

粵拼、字碼及輸入法 Cantonese Computing (今日: 1)

探討粵語拼音方案、粵語專用增補字符集、以及當前流行嘅各種輸入法。

版主: desmond, 南汉

202 1790 諸粵語拼音方案聲韻母同國際音標嘅參照 ... by 滙賢恭會 - 2008-1-2 01:32

粵語文庫 Cantonese Library (今日: 3)

精彩粵文共享,鼓勵原創,亦歡迎轉貼各種好文章。

子版塊: 會員原創 Our Works  名家專欄 Columns  

版主: 余OK

913 6795 边个记得啲粤语告白? by 有谁共鸣 - 2008-1-2 16:22

聯盟論壇