發新話題

李敬忠:粵語是漢語族群中的獨立語言

引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-17 21:00 發表   東亞語系(Sino-Tibetan)譜系及其大致地域分佈     ┌---粵語族(Cantonese)-兩廣大部及港澳,美加澳紐及東南亞「華人」社區   └---潮語族(Teochewese)-潮汕,東南亞「華人」社區   └---客家語族(Hakkae ...

乜你觉得你的言论还不够露骨吗

引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-18 22:29 發表 越南、韓國ham日本就是透過脫漢的過程,來達成政治、文化的獨立。台灣人若beh chiaN-cho獨立的民族國家,就ai透過文化的「脫漢運動」,突破目前政治上的瓶頸,chiah有可能達成。
引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-18 22:42 發表   大粵亦然!
风骨偏好傲雪  巾帼岂让须眉

引用:
原帖由 云映梅花 於 2007-12-19 23:32 發表   乜你觉得你言论还不够露骨吗

先學好啲中文先嚟玩啦!

乜你觉得你言论重唔够露骨吗 ?

呢度係言論自由嘅!有唔同嘅聲音我哋都可以接受!而唔係「一刀切」!

再講冇個人嘅言論唔代表我哋整個協會!!唔好成日喺度扣帽!唔係人人都受得起嘅!

http://wongsaico.ys168.com/   網上空間

引用:
原帖由 huang 於 2007-12-20 00:00 發表      ......乜你觉得你嘅言论重唔够露骨吗 ?   呢度係言論自由嘅!有唔同嘅聲音我哋都可以接受!而唔係「一刀切」!再講冇個人嘅言論唔代表我哋整個協會!!唔好成日喺度扣帽!唔係人人都受得起嘅!

你要嘅「言論自由」,就系要大家允许你鼓动广府独立、广东独立的自由????!!!!

请解释越南、韓國ham日本就是透過脫漢的過程,來達成政治、文化的獨立。台灣人若beh chiaN-cho獨立的民族國家,就ai透過文化的「脫漢運動」,突破目前政治上的瓶頸,chiah有可能達成。 」接着来一句「大粵亦然!」是什么意思。你似乎也很赞同「台独」啵!!!!

不过你唔了解广府人,广府人连直辖市都懒得要,会跟你哋搞「粤独」?!你偅系悭嘀啦!

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-20 09:58 發表   你要嘅「言論自由」,就系要大家允许你鼓动广府独立、广东独立的自由????!!!!   请解释「越南、韓國ham日本就是透過脫漢的過程,來達成政治、文化的獨立。台灣人若beh chiaN-cho獨立的民族國家,就ai透過文化的「脫 ...

嗱,爾啲咪係造謠囉,叫栽贓陷害囉。

床前明月光
疑是地上霜
舉頭望明月
低頭思故鄉

引用:
原帖由 huang 於 2007-12-20 00:00 發表     先學好啲中文先嚟玩啦!   乜你觉得你嘅言论重唔够露骨吗 ?   呢度係言論自由嘅!有唔同嘅聲音我哋都可以接受!而唔係「一刀切」!再講冇個人嘅言論唔代表我哋整個協會!!唔好成日喺度扣帽!唔係人人 ...

不过我建议都系唔好理果D自以为是嘅人,等佢地无人理,就会无晒瘾。一于当佢发UP风。

因为你驳佢嘛,自己好容易践界。无人理佢地,由得人地UP下,我地自己做自己该做的野,我行我素,几好呀,野我地照讲,佢由得佢UP! (我响公司无粤字打)

你要搞清楚讲呢番说话嗰个人系边个,同埋佢嘅立场系点,有冇人认同佢嘅观点先!

唔好系唔系都攞人嚟做靶!你扣得人帽子,人哋一样可以——因为你已经被列作系一个典型嘅「维园阿伯」。

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-20 09:58 AM 發表   你要嘅「言論自由」,就系要大家允许你鼓动广府独立、广东独立的自由????!!!!   请解释「越南、韓國ham日本就是透過脫漢的過程,來達成政治、文化的獨立。台灣人若beh chiaN-cho獨立的民族國家,就ai透過文化的「脫 ...

卢总有嘢讲:http://general-lo.blogcn.com
支持本地化,抵制普通话;实现国际化,推广广州话!
爱广州就要「唱衰广州」!

继续UP多D,造谣多D,煽动多D,会有人话畀你哋知乜叫做犯法嘅,到时最紧要唔好后悔。

引用:
原帖由 卢总 於 2007-12-20 14:05 發表 你要搞清楚讲呢番说话嗰个人系边个,同埋佢嘅立场系点,有冇人认同佢嘅观点先!唔好系唔系都攞人嚟做靶!你扣得人帽子,人哋一样可以——因为你已经被列作系一个典型嘅「维园阿伯」。 ...

觀其言行,便知文化修養是優是劣,出言失控,訴諸穢語,已非討論之意,實顯其敗筆之勢,fficeffice" />

粵恊論壇系自由開放之地,吹獨,吹統,吹水乃系個人己見,何故硬要粵恊食死貓,稍有見己所不欲之文章字句,咸即瘋狂發矢,如斯行為,醜態嘔心,可有自觀自照?

自粵恊成立至今已數載,且有一定之成果,時有新人挑戰及挑釁(踢竇及踩場),不足為奇,只要兄弟齊心,其利斷金,粵恊之發展,無人可以阻礙及破壞, 無須為此而勞氣!

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-20 15:29 發表 继续UP多D,造谣多D,煽动多D,会有人话畀你哋知乜叫做犯法嘅,到时最紧要唔好后悔。

我都未担心过,使咩你代我担心呀,奉劝你唔好自作多情,你自己顾住你自己以后重有无人睇你台戏重好过啦。

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-20 15:29 發表 继续UP多D,造谣多D,煽动多D,会有人话畀你哋知乜叫做犯法嘅,到时最紧要唔好后悔。

重有,请你唔好侮辱宪法。宪法写明赋予公民言论自由,如果你夹硬将宪法對人權嘅尊重降低,或者侮辱政府系一个极权专制、违反人权0既政府,我唔会放过你。我第一个举报你。

引用:

按照互联网BBS一般讨论规矩,文责自负!你唔够紫紫道理硬,就妄想挟天子以令诸侯、用粤协个命运嚟「大」佢呀,见呢一招唔得,你不惜用尽栽赃陷害0既无赖手段,想将紫紫压服,你真够卑鄙无耻!

讲畀你听!紫紫唔同你正面理论,系话你根本未够班!

粵協個server喺大陸, 難免畀呢D人寸咖啦.....

我唔串佢系因为未得闲。太忙喇太忙喇呢排。

呢啲嘢係我噏嘅。代表粵協裡頭右翼嘅聲音!不過粵協右翼嘅聲音唔代表成個粵協嘅立場。唔該妳咪喺度立亂笠帽!

海珠员外郎  同 云映梅花 有咩高見嘅話可以即管放馬過嚟,我隨時可以同妳哋「兩位」(其實我都幾懷疑呢兩個ID係同一個人)過下招。

講真,粵協係中派;左派;中右翼發表言論嘅自由天堂,粵右嘅聲音一直備受壓制!仲會畀人先貼「滋事檔」,後貼「長毛派」嘅標籤!

粵協裡頭嘅中左派亦都經常抨擊我嘅言論,妳可以自己去耐心搜尋下粵協裡頭相關嘅帖。

至於封ID,仲使妳講,佢哋一早就試過,不過唔會有任何效果。

有乜唔同嘅見解,係以論,以辯,以平等講話嘅權利嚟各自表述。而唔係訴之以封ID,貼標幟嘅歧視性排他性嘅手段嚟對待!

大粵   獨立   自由   民主

我係大粵民! 我嚟自廣州! Cantonese! Cantonia!

引用:
原帖由 huang 於 2007-12-20 00:00 發表     先學好啲中文先嚟玩啦!   乜你觉得你嘅言论重唔够露骨吗 ?   呢度係言論自由嘅!有唔同嘅聲音我哋都可以接受!而唔係「一刀切」!再講冇個人嘅言論唔代表我哋整個協會!!唔好成日喺度扣帽!唔係人人 ...

!!!

!!!

我係大粵民! 我嚟自廣州! Cantonese! Cantonia!

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-20 09:58 發表    不过你唔了解广府人,广府人连直辖市都懒得要,会跟你哋搞「粤独」?!你偅系悭嘀啦!

唔通妳又好瞭解?閣下似乎連粵人都未必係喎!

至於廣州「直轄」呢家嘢,擺明就係啲撈分化分裂廣東嘅嗱咋陰招,我之前曾經就呢個問題同而家消失咗好耐嘅粵協某位「元老」激辯過,喺度不妨再黏出嚟,畀妳開下竅喇。

-----------------------------------------------------

廣州直轄對廣州尤其係對廣東省百害而無一利!

先唔講廣州直轄嘅範圍有幾大,就算廣州直轄全珠三角,甚至連深圳呢個二五仔都噍埋佢,噉又點?

廣東省城放去邊?睇怕肇慶,韶關,江門,湛江,惠州,汕頭又要打餐死。爭到嘅冇代表性,爭唔到嘅又唔服氣,成個廣東會即時四分五裂。

加上冇廣州珠三角嘅文化經濟輻射,撈頭仲唔乘機為所欲為!先撈化妳粵東北粵北嘅客家(客家素來就有同撈合作嘅傳統),再撈化妳粵東粵西粵西南,最後三面夾攻妳廣州珠三角!

廣州同廣東省而咖最需要做嘅,唔係咩直轄唔直轄,而係諗下點樣去壓實深圳呢個忤逆仔,對所有直轄提案(廣州抑或深圳)都應堅決抵制,千祈唔好畀撈國分割廣東嘅圖謀再一次得逞喇!

遠嘅有廉欽靈防四屬,近嘅有海南西沙南沙,諗落都好痛!

人哋都走咗九條街喇,重噴咁多口水,真浪費!

你的高论已经挂在21 楼和23 楼了,你偅未解释啵!

咪以为声大就可以有理,

够Port就写埋真名实姓,表明自己真实立場!

不要鬼鬼祟祟、遮遮掩掩,好似个企街

引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-23 11:16 發表   呢啲嘢係我噏嘅。代表粵協裡頭右翼嘅聲音!不過粵協右翼嘅聲音唔代表成個粵協嘅立場。唔該妳咪喺度立亂笠帽!   海珠员外郎  同 云映梅花 有咩高見嘅話可以即管放馬過嚟,我隨時可以同妳哋「兩位」(其實我都幾懷疑呢兩個ID係同一個人)過下招

引用:
原帖由 南汉 於 2007-12-16 10:00 發表 李敬忠话粤语根本不是汉语,是少数民族语。这样的观点你能接受吗?
粵語人本來就是少數族
生存發展 同化北方 粵音必興 咾話必亡

「海珠員外郎」系「五毛」定「X保」?

發新話題