79 1234
發新話題

李敬忠:粵語是漢語族群中的獨立語言

中国的方言,大大话话都有3000个,如果真的要按能否通话来划分语言。估计都晤少于1000种。

如果真的有人要按语言是否相通来划分民族,甘中国岂不是要分出1000个民族。

我举昆仑,谁填沧海。

引用:
原帖由 南粤高凉仔 於 2007-12-28 14:08 發表 中国的方言,大大话话都有3000个,如果真的要按能否通话来划分语言。估计都晤少于1000种。如果真的有人要按语言是否相通来划分民族,甘中国岂不是要分出1000个民族。 ...

这就是推普分子惯用的「一个国家只能有一种语言」的论调的要害。是对汉语构成结构无知的表现。

现在大家应该明白,所谓「一个国家只能有一种语言」的论调,不但不能统一中国的语言,而且还会导致国家的分裂、汉族的分裂。

粵語協會里就有人利用这种论调,大肆散布分裂汉族的谣言。

比如:

引用:
原帖由 vfshurmher 於 2007-12-24 15:37 發表 粵語人本來就是少數族

风骨偏好傲雪  巾帼岂让须眉

一句話:任何語言變體都是一個大雜燴。

床前明月光
疑是地上霜
舉頭望明月
低頭思故鄉

引用:
原帖由 云映梅花 於 2007-12-28 22:10 發表   这就是推普分子惯用的「一个国家只能有一种语言」的论调的要害。是对汉语构成结构无知的表现。现在大家应该明白,所谓「一个国家只能有一种语言」的论调,不但不能统一中国的语言,而且还会导致国家的分裂、汉族 ...

呢滴推普分子打住国家大一统个招牌,企图消灭少数民族语言以及各地区汉族同胞的语言,系晤得人心的。

某滴地方主义者打住民主自由的招牌,企图煽动族群仇恨,分裂祖国,其行为也极其无耻的。

我举昆仑,谁填沧海。

按能否通话为标准,

我是茂名人,讲的是高州白话,与广州话交流没问题。

但听化州话和阳江话就比较吃力。

肇庆话就更加难。

江门、惠州话根本就听唔明

至于广西北海、地佬话等,估计都系鸡同鸭讲的。

梧州话和广州话差晤多,南宁白话同广州话勉强相通。

个人系花都花东镇住过一年,花东镇的白话明显受到客家话的影响,「我」都讲成「哎」,「好」读成「hao」, 刚开始都有滴唔,听区地讲话都要竖起只耳仔。

现在一个同事系江高,讲的白话也好难听的明。如果让一个顺德人来同花东人、江高人交流,是否能相通呢。

如果晤能相通,甘,呢几种话同样唔可以归成一种语言拉。

呵呵,要按语言相通来划分语言,划分民族,以上都好几个民族哦。

某滴人鼓吹个「粤语民族」个地盘几乎缩细一半,分布的地区也晤系一块整体,就算搞个独立国家,都晤知道点发展的。

语言相通?  哈哈,兵家云:杀敌一千,自损八百。 没壮士断臂的勇气,就唔好搞呢滴野。呵呵。

我举昆仑,谁填沧海。

所以話妳喺度擾言惑眾真係冇講錯!

廣州北郊嘅江村講嘅係帶有少少音變嘅鄉郊廣州話!我就有幾個江村土生嘅同學,自細喺江村大,佢哋講嘅話不知幾白,同廣州市區嘅標準廣州話僅係有的咁朵音異,兩者嘅通話係絕對唔成任何問題嘅!

喺同一個班,亦有唔少嚟自花縣花山,從化旗桿嘅同窗,佢哋同鄉彼此間交流都係用好字正腔圓嘅廣州話,同外鄉嘅同學交流,就用佢哋嗰啲帶有少少蕃薯味嘅廣州話,跟本唔存在溝通唔到嘅現象!

至於江門人,佢哋講嘅係四邑味好重嘅廣州話,廣州人會覺得江門人噏啲廣州話別有風味,但係絕對唔會去到雞同鴨講嘅地步!我嘅父祖所講嘅就係帶有四邑味道嘅廣州話,同標準廣州話差別唔大嘅!

百色話,南寧話,桂平話,梧州話,肇慶話,廣州話,都係同一條西江黃金水道過去嘅,彼此間雖然相隔千里,但係音變唔大。古時大粵內部嘅交往溝通,喺以水運為尊,陸運為輔,一條西江黃金水道,係大粵人流,物流,文化流嘅主幹道,係聯結大粵各方嘅命脈!喺佢幹流流經嘅地方,普遍使用廣州話,鄰近地域嘅鄉音,亦普遍向西江幹流上高大嘅廣州話據點(田邕潯梧端廣)靠近。喺北江,連江,綏江,賀江幹流一帶,亦有相近嘅情形出現。

廣州話作為粵語嘅代表音,係喺古時水運為尊嘅時代就經已確立嘅,粵語內部嘅靠攏,並唔係好似某啲「人」所講嘅靠現代資訊傳播嘅發達,靠香港港產文化嘅助推先至得以實現!粵語向廣州音嘅內聚,早喺千年前就經已啟動,並沿著粵江水系持續噉進行,直至當代。大粵南路嘅四邑,高陽,吳化,廉欽,鬱林,三羅,由於同粵江水系並唔相通,所以同粵江片相比,喺音系上高保持著較大嘅歧異性,不過將呢種歧異,擺喺粵語同其它語言嘅差別面前,係蚊同牛比!

大粵   獨立   自由   民主

我係大粵民! 我嚟自廣州! Cantonese! Cantonia!

所謂嘅「漢族」,名為一個民族,實則係一個民族群。佢嘅範疇等級其實係等同於歐洲嘅拉丁族群,日爾曼族群,斯拉夫族群;印度嘅雅利安族群,達羅毗荼族群。而呢啲族群一早就演化成各式各異嘅現代民族喇!

所謂「漢族」嘅瓦解係遲早嘅事!當今世界,多元化係潮流所在,喺往後好長嘅一段時間裡頭,呢種大勢並唔會因為一個「中國」,一個「漢族」而輕易逆反。

我哋粵民族若果想得到一個有發展前景嘅美好將來,就要切實把握好現今世界多元化潮流嘅機遇,乘勢自立!並且徹底擺脫千年嚟壓喺我哋粵民族頭殼頂上高「漢華中」嘅奴咒!!!

我係大粵民! 我嚟自廣州! Cantonese! Cantonia!

某啲「人」,對一啲事實真相嘅揭露,除咗持一種選擇性失明嘅態度之外,仲係唔係都上綱上線,打棍笠帽,諸如乜嘢「煽动族群仇恨」,「分裂祖国」,「分裂汉族」之類,睇個樣十足文革嗰陣要打倒一切牛鬼蛇神嘅架勢。

而又係呢一啲「人」,佢哋對「漢華中」竭力維護之餘,更加不遺餘力嘅大肆宣揚大粵境內各地域之間嘅差別有幾大幾深,彼此間點樣點樣溝通不良。佢哋打著唔準分裂「漢華中」嘅旗號,卻喺度堂而皇之噉行分裂我哋大粵之實!

大家睇清楚呢一啲所謂「人」嘅真實面目喇!佢哋係咩?狗!奴!粵奸!係粵面撈心嘅粵奸!!!

如果系某D民主自由 主義者打住地方主義招牌,爭取本地嘅民主自由,其結果可能系與現在宗主國分裂,其人以及行為,你點睇?

仲有大石砸死蟹,明明香港實行普選咩條件都有,但系10年之后又10年,用大一統壓制人民權力你又點睇?邊個更無恥?

引用:
原帖由 南粤高凉仔 於 2007-12-29 09:35 發表   呢滴推普分子打住国家大一统个招牌,企图消灭少数民族语言以及各地区汉族同胞的语言,系晤得人心的。   某滴地方主义者打住民主自由的招牌,企图煽动族群仇恨,分裂祖国,其行为也极其无耻的。 ...

如果大陸某地率先democracy覺醒、推動全國, 我覺得系好事. 其實統獨之爭, 只因洗腦宣稱教育嘅影響. 睇下歐盟, 渠哋系互相獨立嘅國家, 但各國人民可以自由到外國就業、旅行, 系咪好似"統一"咁呢? 再睇下日韓, 而家越來越一體化, D明星都兩邊走, 系咪好似"統一"呢?

其實, 就算有一個好強大嘅專制政權統一咗全世界, 各地人民都必然會反抗、分裂; 相反, 如果各地都有民主自由, 就自然會趨向於整合. 民主自由先至系世界大同嘅正確道路.

引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-29 23:29 發表

......所謂「漢族」嘅瓦解係遲早嘅事!當今世界,多元化係潮流所在,喺往後好長嘅一段時間裡頭,呢種大勢並唔會因為一個「中國」,一個「漢族」而輕易逆反。......

呵呵,粵語協會里面居然有嘀0敢嘅捞佬马甲将嘀0敢嘅言论摆上台,居然还整出个「粵民族」来,哈!你系广府人咩,够胆摆个身份证出来,让大家睇清楚你嘅籍贯!

大家越来越睇清楚粵語協會究竟系个乜嘅协会喇,

多谢你咁落力拆粵語協會嘅招牌啵

风骨偏好傲雪  巾帼岂让须眉

引用:
原帖由 云映梅花 於 2007-12-30 12:27 發表   呵呵,粵語協會里面居然有嘀0敢嘅捞佬马甲将嘀0敢嘅言论摆上台,居然还整出个「粵民族」来,哈!你系广府人咩,够胆摆个身份证出来,让大家睇清楚你嘅籍贯!   大家越来越睇清楚粵語協會究竟系个乜嘅协会喇,多谢你咁 ...

中國嘅身份證想搵個容乜易啫,妳啲撈鄉里嗰樹擺著成籮賣喇。

護照身份證文憑乜都可以假,唯獨我粵心可昭日月!

至於粵協嘅招牌,唔使妳提點提醒啲撈殖民者去點睇,粵協係粵民族嘅粵協!唔係撈嘅粵協!

仲有,妳嗰啲講嘢嘅口吻點解同嗰隻高梁狗咁相似嘅?係咪一竇出嚟咖?

啲撈係中國嘅統治族群,佢哋嘅意志同取向就係中國嘅意志同取向!撈話事實上就係中國嘅統治語言!

喺中國,我哋粵族人係被統治民族,畀人殖緊民,北邊嘅漢族人係統治民族!中國嘅法律,代表著北邊漢族人嘅利益,就算真係畀妳搵到笨,一旦啲漢人發覺,佢哋就會毫不遲疑噉修改呢條畀妳有機可乘嘅法例,佢哋喺上我哋喺下,佢哋佔有立法嘅制高點,喺中國嘅範疇之內,鬥玩「法律」?我哋粵族人點都唔夠佢哋漢族人玩!

喺中國嘅範疇之內,我哋粵族人點先可以佔據立法嘅制高點呢?做中國嘅統治民族喇!至於有冇噉嘅可能?見仁見智喇,不過我就認為喺往後一段好長嘅時間裡頭,都唔會有呢種可能出現。點解?八個字:漢族唔散,粵族冇機!

而家我哋粵族人最急切要解決嘅,唔係做王,而係諗下點樣先可以唔使畀漢族人食鬼咗我哋,想要日後發圍,家陣就要自保先!點樣先係自保嘅最佳途徑?仲使講咩!梗係着草喇!

引用:
原帖由 malonso 於 2007-12-30 06:56 發表 如果系某D民主自由 主義者打住地方主義招牌,爭取本地嘅民主自由,其結果可能系與現在宗主國分裂,其人以及行為,你點睇?仲有大石砸死蟹,明明香港實行普選咩條件都有,但系10年之后又10年,用大一統壓制人民權力你又點睇?邊個更無 ...

顯而易見,現時大粵嘅宗主國就係中國!大粵係中國嘅殖民地!

假如殖民地同宗主國本土並唔相連,噉就叫「擺脫」某國殖民統治獨立。假如殖民地同宗主國本土係相接壤嘅,噉就擇使啲囉,呢種情形當然可以套用「擺脫」某國殖民統治獨立,但係亦都好易畀人話妳搞緊「分裂」,點解?咪皆因宗主國嘅本土版圖縮咗水囉。

假如殖民地並冇併入宗主國嘅本土疆域之內,宗主國國民通常對海外殖民地嘅脫離就唔會太過抱激烈反彈嘅態度。但係如果殖民地同宗主國嘅本土已經連成一體(好似大粵,西藏,新疆,福建,香港,澳門之於中國;西伯利亞,車臣之於俄國;德州,加州之於美國;魁北克之於加拿大;撣邦,克倫,克欽,阿拉幹之於緬甸;南方馬來四府之於泰國;阿薩武,克什米爾之於印度;巴布亞,亞齊之於印尼;庫爾德之於土耳其;蘇格蘭,威爾士之於英國;阿爾薩斯之於法國;科索沃之於塞爾維亞;巴斯克之於西班牙;夸祖魯之於南非;摩洛之於菲律賓;達爾富爾,尼洛特之於蘇丹)又或者距離好近,隔海而望(好似臺灣之於中國;柯尼斯堡之於俄國;琉球之於日本;以前嘅阿爾及利亞同而家嘅科西嘉之於法國;布幹維爾之於巴布亞新畿內亞,桑給巴爾之於坦桑尼亞),噉嚟自宗主國主體國民嘅反對情緒並由此衍生出嚟嘅強大阻力就會變得好惡搞。諸如乜嘢「分裂勢力」,「分離主義」,「叛國」,「反革命」會鋪天而至。點樣去反制呢啲咁霸權嘅論調,係往後我哋探求大粵自由民主之路上高必然要做嘅事,而家我哋就應該諗諗點樣去展拓攻克呢個理論嘅盲區,以完善我哋粵右嘅粵獨理論體系。

引用:
原帖由 dulp 於 2007-12-30 10:21 發表 如果大陸某地率先democracy覺醒、推動全國, 我覺得系好事. 其實統獨之爭, 只因洗腦宣稱教育嘅影響. 睇下歐盟, 渠哋系互相獨立嘅國家, 但各國人民可以自由到外國就業、旅行, 系咪好似"統一"咁呢? 再睇下日韓, 而家越 ...

閣下大部分觀點鄙人都好認同!唯獨呢句:

推動「全國」???

「全國」其他地方嘅Democracy使唔使我哋去推動吖?佢哋自己嘅Democracy由佢哋自己去爭取,由佢哋自己去搞掂喇!我哋唔係咩「全國」嘅救世主,我哋家陣自身難保,顧掂自己都經已好好彩!洪孫時代嘅嗰套「全國」一體化嘅革命理念今時今日已經好OUT咖喇!依咖係多元文明嘅新世代吖!

我哋粵民族嘅Democracy應該係建基喺「全國」範疇之外嘅,粵人嘅Democracy係喺粵地爭取,我哋粵民族嘅Democracy應該係獨立自成體系嘅,唔適宜同「全國」扯上關係。

大粵嘅Democracy係同脫漢離中如影隨形嘅!

引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2007-12-29 21:17 發表

所以話妳喺度擾言惑眾真係冇講錯!

廣州北郊嘅江村講嘅係帶有少少音變嘅鄉郊廣州話!我就有幾個江村土生嘅同學,自細喺江村大,佢哋講嘅話不知幾白,同廣州市區嘅標準廣州話僅係有的咁朵音異,兩者嘅通話係絕對唔成任何問題嘅!

喺同一個班,亦有唔少嚟自花縣花山,從化旗桿嘅同窗,佢哋同鄉彼此間交流都係用好字正腔圓嘅廣州話,同外鄉嘅同學交流,就用佢哋嗰啲帶有少少蕃薯味嘅廣州話,跟本唔存在溝通唔到嘅現象!

至於江門人,佢哋講嘅係四邑味好重嘅廣州話,廣州人會覺得江門人噏啲廣州話別有風味,但係絕對唔會去到雞同鴨講嘅地步!我嘅父祖所講嘅就係帶有四邑味道嘅廣州話,同標準廣州話差別唔大嘅!

百色話,南寧話,桂平話,梧州話,肇慶話,廣州話,都係同一條西江黃金水道過去嘅,彼此間雖然相隔千里,但係音變唔大。古時大粵內部嘅交往溝通,喺以水運為尊,陸運為輔,一條西江黃金水道,係大粵人流,物流,文化流嘅主幹道,係聯結大粵各方嘅命脈!喺佢幹流流經嘅地方,普遍使用廣州話,鄰近地域嘅鄉音,亦普遍向西江幹流上高大嘅廣州話據點(田邕潯梧端廣)靠近。喺北江,連江,綏江,賀江幹流一帶,亦有相近嘅情形出現。

廣州話作為粵語嘅代表音,係喺古時水運為尊嘅時代就經已確立嘅,粵語內部嘅靠攏,並唔係好似某啲「人」所講嘅靠現代資訊傳播嘅發達,靠香港港產文化嘅助推先至得以實現!粵語向廣州音嘅內聚,早喺千年前就經已啟動,並沿著粵江水系持續噉進行,直至當代。大粵南路嘅四邑,高陽,吳化,廉欽,鬱林,三羅,由於同粵江水系並唔相通,所以同粵江片相比,喺音系上高保持著較大嘅歧異性,不過將呢種歧異,擺喺粵語同其它語言嘅差別面前,係蚊同牛比!

既然将「江门话与广州话不能相通」理解成「江门人讲带有‘江门口音’的广州话」。

哈哈,俗话讲‘军队是英雄的天地,也系蠢汉的乐园’,英雄毕竟是少数,蠢汉就绝对多数。粤来粤店头脑如此简单,估计都系当炮灰个料。

广州人听晤明江门话,而江门人识讲广州话,也系后天学习的,并非‘无师自通’、‘一听就明’,江门话与广州白话并晤系同一种语言。按语言划分民族,江门人自然非我粤族也。

民族身份系固定噶,并非学识讲白话就能轻易改变异族的身份。除非区完全认同广州和白话,彻底放弃其原来的家乡和族群认同。否则,仲系一个识讲广州话的异族。

粤来粤店个祖父讲的系带有江门口音个广州话,可见其祖父系江门人。哈哈,果然系个江门捞族,非我粤族。

我举昆仑,谁填沧海。

引用:
原帖由 南粤高凉仔 於 2008-1-1 13:37 發表   既然将「江门话与广州话不能相通」理解成「江门人讲带有‘江门口音’的广州话」。哈哈,俗话讲‘军队是英雄的天地,也系蠢汉的乐园’,英雄毕竟是少数,蠢汉就绝对多数。粤来粤店头脑如此简单,估计都系当炮灰个料。 ...

我幾時話過「江门话与广州话不能相通」?呢樣嘢係妳自己噏出嚟咖咋!然之後又喺度意淫「江门人自然非我粤族也」最後仲離譜,將全體江門人打成「江门捞族,非我粤族」!

好懷疑妳到底有冇聽過江門話?妳隻高梁狗又喺度分裂我哋粵族!

今次係企圖將四邑同粵海對立起身,不過勸妳都咪嘥心機囉,雖然四邑話係粵語裡頭同廣州話歧異最大嘅一種,之但係佢哋之間嘅差異比起粵語同撈話,客家,潮汕,仲係蚊比牛!

不過喺妳攻擊我哋嗰陣,用到「非我粤族」呢個字眼,真係破天荒喎!妳先前咪死都唔肯承認粵民族呢個事實嘅咩?

至於軍隊同英雄,妳似乎好熱衷下啵,不過我唔學得妳,冇妳咁jaak得大頭蔥菜,一日到黑想揚名立萬諗著「我举昆仑,谁填沧海」。

我淨係諗:我係大粵民噉啫!我要攞番作為一個粵民所應該享有嘅最基本權益!以及由此而衍生出嚟嘅一啲美好嘅渴求:屹立於國際舞臺嘅大粵民國(大粵共和國);獨立嘅思維同理念;輿論同學術嘅自由;民主嘅政制;公義平等嘅社會體系!

作為一個粵族人,為粵國軍隊而戰,又或者貶義啲講,做粵國軍隊嘅炮灰,並唔可恥!相反,係一種無上嘅光榮!!!

而真正可恥嘅係,以一個粵族人嘅身份,加入去北邊漢族中國嘅殖民軍裡頭,對自己嘅粵族同胞兄弟進行殘酷嘅屠殺鎮壓,助撈為虐,呢樣嘢先至係不可饒恕!!!

引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2008-1-1 22:07 發表     ... 我淨係諗:我係大粵民噉啫!我要攞番作為一個粵民所應該享有嘅最基本權益!以及由此而衍生出嚟嘅一啲美好嘅渴求:屹立於國際舞臺嘅大粵民國(大粵共和國);獨立嘅思維同理念;輿論同學術嘅自由;民主嘅政制;公義平等嘅社會體系! ...

搞个「粵民族」就够离谱了,现在更变本加厉搞个「大粵民國(大粵共和國)」,睇来你系向公安局、安全厅挑战啊,  

挑战佢哋嘅能力(你搏佢哋唔知你系非广府人啊),定系挑战佢哋嘅忍耐力

唔系广府人,却扮广府人,到处散播谣言,煽动广府人脱离汉族,企图分裂汉族,想唔话你系汉奸都几难。 

有人要你出示籍贯啵

引用:
原帖由 云映梅花 於 2007-12-30 12:27 發表   呵呵,粵語協會里面居然有嘀0敢嘅捞佬马甲将嘀0敢嘅言论摆上台,居然还整出个「粵民族」来,哈!你系广府人咩,够胆摆个身份证出来,让大家睇清楚你嘅籍贯!    ...

够唔够胆摆个身份证出来, 等大家睇睇你哩个汉奸系边度

引用:
原帖由 粵嚟粵掂III 於 2008-1-1 22:07 發表   我幾時話過「江门话与广州话不能相通」?呢樣嘢係妳自己噏出嚟咖咋!然之後又喺度意淫「江门人自然非我粤族也」最後仲離譜,將全體江門人打成「江门捞族,非我粤族」!   好懷疑妳到底有冇聽過江門話?妳隻高梁狗 ...

http://www.yueyu.net/yykt/yygs.htm

粤语,又叫广东话,本地人多称为「白话」。粤语是全国七大方言之一,也是一种很有特色的方言,一种强势的方言。粤语主要通行于广东大部分地区、广西部分地区及港澳。此外,在美加的华人大部分也是使用粤语。据估计,到目前为止,全世界使用粤语的人口已有八千多万。

粤语内部又分为好几种地方话和次方言。广东境内有广府话、四邑话、高阳话、吴化话、连山话等,广西境内有梧州话、南宁话、钦州话、玉林话等。这些次方言有的比较接近,彼此可以交际,如广府话与梧州话、南宁话;也有些差别较大,彼难以交际,如四邑话与玉林话。次方言的产生是由于以前交通落后,彼此相对隔绝而逐渐形成的,今天交通发达,更重要的是广播电视媒体发达,而广东和港澳的媒体基本上都是使用粤语,这就促进了广州话的传播,促使其他次方言向广州话靠拢。

其它方言向广州话靠拢,算晤算系一种同化啊?

http://cache.baidu.com/c?word=%CB%C4%3B%D2%D8%3B%BB%B0%2C%D4%C1%3B%BB%B0&url=http%3A//www%2Exzqh%2Eorg/bbs/simple/index%2Ephp%3Ft26064%2Ehtml&p=c67cc1378f934eae5aadc7710c178d&user=baidu

我告诉你吧,四邑话是粤语的一个次方言,按其人口迁徙历史,四邑话可算是粤语的土著语言.四邑人(包括江门\新会\台山\鹤山\恩平\开平)主体是由南宋末年自广东南雄珠玑巷播迁至此.四邑人和南海\番禺\顺德\中山\东莞等珠三角人们共同构成广府民系的主体.四邑话和闽语没有关系,和官话更是风马牛不相及.四邑话和广州话区别较大,特别是台山话,和广州话互通程度较低.如果你说粤语受官话影响的,我觉得广州作为广东首府,广州话受影响最大,而四邑话基本保持了粤语的原汁原味.

http://club.dayoo.com/read.dy?b=cantonese&t=767827&i=767827

睇下所有网友的发言拉,晤代表区地的观点都对。但起码讲明左,江门话内部都存在住分歧,甚至出现不能相通的情况。一个未学习过江门话的广州人系听晤明江门话的。反转过来,一个从没有接触过广州话及其它通俗白话的江门人,系否能听懂广州白话呢。呵呵。

我第一年出来工作个时候,就有一个同事系江门的,另外一个同事系肇庆的,区地讲的话我听晤明,呢个系事实,晤系你系度乱唱就可以改变的。

当然,第二份工作又有一个江门同事,讲起身都激死人,借左我一千,追左2年先还个500,现在我打区电话就断线,真系一个无赖。

你讲的呢个话:「以一個粵族人嘅身份,加入去北邊漢族中國嘅殖民軍裡頭,對自己嘅粵族同胞兄弟進行殘酷嘅屠殺鎮壓」

你讲中央政府和地方之间的语言政策分歧讲成族群屠杀,算唔算系挑起族群冲突啊?  我话你没错吧。

郁晤郁就骂人,就盖大帽,就凭你甘样个质数,仲想叫咩民主自由法制平等,哈哈,真系笑大人地个口啊。

搞粤族,其他人点念我晤知道,但我就晤埋你仗。哈哈

我举昆仑,谁填沧海。

79 1234
發新話題