發新話題

有冇人去睇谭咏麟2007不见不散广州演唱会?

有冇人去睇谭咏麟2007不见不散广州演唱会?

12月1号晚.天河体育场

即使执唔到死鸡,都可以喺外面听下,免费感受一下场内热烈嘅气氛!

重可以搣几张演唱会嘅宣传海报返嚟纪念一下!

卢总有嘢讲:http://general-lo.blogcn.com
支持本地化,抵制普通话;实现国际化,推广广州话!
爱广州就要「唱衰广州」!

ALAN开演唱会,正!要去支持下。

要麟迷先有興趣啰!小弟仲未有这份動力。

ALAN演唱会,呵呵,小弟暂时都未有呢个闲钱去睇,倨对我既吸引力都不是甘大,点样讲都算见过倨现场演唱啦.如果撞岩啊SAM,ALBERT AU,张伟文,方伊琪等D比较老牌歌手系广州开个唱又甘岩鄙人系广州既话,就算成个月吾吃早餐,宵夜都要去睇.

支持年年廿五岁嘅谭校长!

請教各位一样野?如果喺一间小学嘅校长、是否?要語文、数学等各科文化素质高先至稱職呢?

如果喺初中、高中嘅校长啲話、那么各方面文化修养更高啦!如果唔喺又怎能服众呢?

如果喺一间音樂学院/那么做校长肯定精通各種樂理啦!/小弟我喺个冇文化嘅乡下佬只有咁样作比如,大家都见笑、喺咪呢?,講返話题、曾幾何時唔知點解譚咏麟被世人專稱為﹝校长﹞,那么佢應該好精通音樂啦?喺咪做校长架、應該创作咗大量靓曲、靓詞比后起之秀架?小弟我好鬼好記性、﹝温拿﹞年代只见譚生玩嘅樂器喺现时游儿园果種唧唧鼓,后来個人發展风头劲啦、一年都岀幾張由東洋歌改编嘅唱片、當時曾成为最高產嘅歌手、咁多年来唱过无数歌曲,但喺大家唔知有冇留意一样野?有幾多只歌喺岀住佢手笔嘅﹝作曲、作詞﹞?

以上只喺个人意见并唔喺争論乜野。

冇乜Feel      [ 本帖最後由 廢柴 於 2007-12-1 16:20 編輯 ]

引用:
原帖由 流云 於 2007-12-1 04:34 發表 有幾多只歌喺岀住佢手笔嘅﹝作曲、作詞﹞?

印象中佢係溫拿時期都寫過幾首歌,不過我唔係溫拿嘅番薯,所以一時講唔出。

《情憑誰來定錯對》呢首都係譚校長寫詞嘅。

以上資料由粵語協會Send畀你

記得喺許冠傑嘅《Sam & Friends》專輯大碟(1988)中,譚詠麟都譜咗首曲《愉快皆因你》比阿Sam唱,而為該曲寫詞嘅係潘偉源。

《愉快皆因你》

曲:譚詠麟 詞:潘偉源

種子倚靠春風播萬里 風箏倚靠風吹遠地
小草倚靠春天每滴雨 孤單的我能愉快皆因你
黑暗中誰令我星光掛起 誰分擔心里困惱日期
同上帝捉吓棋 殘局里找出轉機
為了內心有著你
崎嶇的路途 未會覺倦疲
窮途時仍傲氣 皆因你
荊棘鋪滿面前 亦會笑微微
能完成難忘日記 全為你

最緊要好玩,成日記住笑。

可惜没时间去看~~

有去看了的朋友吗?你们能不能报道一下演唱会的盛况?

引用:
原帖由 小昭 於 2007-12-2 00:59 發表 可惜没时间去看~~ 有去看了的朋友吗?你们能不能报道一下演唱会的盛况?

期待精彩報道~~

最緊要好玩,成日記住笑。

寡人有到现场作电话直播,详情可能要稍后先有报道!
卢总有嘢讲:http://general-lo.blogcn.com

引用:
原帖由 流云 於 2007-12-1 04:34 發表 請教各位一样野?如果喺一间小学嘅校长、是否?要語文、数学等各科文化素质高先至稱職呢?如果喺初中、高中嘅校长啲話、那么各方面文化修养更高啦!如果唔喺又怎能服众呢?如果喺一间音樂学院/那么做校长肯定精通各種樂理啦!/小 ...

譚校長創作歌曲的數量與SAM、LAM、DANNY相比,的確有所遜色,但大家更多地忽略了他的創作熱情和能力。作爲一個主流歌手,譚詠麟一生創作了大概六十首左右的歌曲,比較知名的有:《傲骨》《曾經》《癡心的廢墟》《知心當玩偶》《夢仍是一樣》《卡啦永遠OK》等。另外,寫給梅艷芳的《最後一夜》、寫給劉德華的《下雨晚上》、寫給李克勤的《一生想你》,都是流行度比較高的歌曲。對了,溫拿的名曲《千載不變》,是由譚詠麟和鐘鎮濤合作。

無論從質還是量上來看,譚校長的創作能力并不差。考慮到他巔峰時期極度忙碌,退出領獎之後處於半退休狀態,他其實還應創作出更多更好的歌曲。

譚校長在這方面的獎項有:第二屆CASH音樂大使(他大概是1985年加入的CASH),最近還得了個音樂創作終身成就獎吧。

對了,雖然我沒能經歷溫拿時代,但看一些影音資料,譚校長負責keyboard。後來肯定是荒廢了。

對於「校長」這個衘頭,小弟的理解是:一個學校的校長未必是學術水準最高的教授,但他要具備管理學校的能力、威望和熱情。從這個角度來看,長袖善舞的譚詠麟做個校長還不算失禮。

引用:
原帖由 流云 於 2007-12-1 04:34 發表 請教各位一样野?如果喺一间小学嘅校长、是否?要語文、数学等各科文化素质高先至稱職呢?如果喺初中、高中嘅校长啲話、那么各方面文化修养更高啦!如果唔喺又怎能服众呢?如果喺一间音樂学院/那么做校长肯定精通各種樂理啦!/小 ...

因为80年代中期係谭咏麟嘅时代,钟意佢嘅人大部分係学生,所以佢每年嘅暑假都会喺红堪体育馆举行演唱会,一般性都要有40-50场。演唱会嘅主要听众都係学生居多。开演唱会好似喺学校读书噉,同学们都来上课,而且时间跨度有一个暑假噉长,所以后来媒体把这种谭咏麟作为学生头嘅效应归类畀学校,叫佢做谭校长,称呼一直延续到现在。

谢谢楼上的介绍,增长了见闻~~
永远支持杨达与黄俊英。

谭校长同我约定:不见不散

http://general-lo.blogcn.com/diary,12481645.shtml

据说这是「校长」的来历:当时很多学生喜欢阿伦,在1986年20场万众狂欢演唱会的某一场上,他亲口对全场歌迷说:「整个红馆就象一所万人大学校,你们每天都要来上夜校。而我每天晚上都要和你们在一起,用歌教大家一些做人的道理,我觉得自已就象这所学校的校长啊!」自此,谭咏麟被称为校长并一直延续至今。

引用:

一般性40-50场严重夸大事实。谭咏麟在红馆开演唱会最多的一年是1989年的38场。

引用:
原帖由 继续微笑 於 2007-12-8 13:53 發表   因为80年代中期係谭咏麟嘅时代,钟意佢嘅人大部分係学生,所以佢每年嘅暑假都会喺红堪体育馆举行演唱会,一般性都要有40-50场。演唱会嘅主要听众都係学生居多。开演唱会好似喺学校读书噉,同学们都来上课,而且时间跨 ...

票价唔系好贵,校长都几值得去睇
\(^o^)/ 相信陶喆,相信好音乐!\(^o^)/

喺我咁多年嘅歌唱生涯入面,其实有好多歌呢,都系我嘅作品。所以今次喺我嘅演唱会里面呢,选歌比较系,即系费神啲啦。亦都发现呢,其实有好多作品呢,系我自己写嘅,喺今晚呢度,我希望将一部分嘅歌,系我自己写嘅作品,攞出嚟同大家分享,如果大家系钟意我以往写过嘅歌嘅,不妨系畀啲反应畀我,等我知道日后,我喺创作方面,系应该跟住边个方向去写,好唔好?

谭校长无与伦比妙趣语录 @ 2007「不见不散」广州演唱会

http://general-lo.blogcn.com/diary,12534248.shtml

引用:
原帖由 流云 於 2007-12-1 04:34 AM 發表 有幾多只歌喺岀住佢手笔嘅﹝作曲、作詞﹞? ...

校长讲完呢番说话之后就连续唱咗《痴心的废墟》、《爱的逃兵》、《变奏》、《偏爱》、《曾经》、《知心当玩偶》、《卡拉永远OK》。

跟住佢又讲咗句:「其实做呢只歌呢,就系比较早期啲嘅作品,但我系觉得最振奋人心嘅,今日送埋畀你哋!」——呢只就系好考唱功同气魄嘅《傲骨》。

你即管去查下呢啲歌系出自边个嘅手笔,其中有几多系流行嘅,有几多系大家至爱嘅!

我无论你系出于乜嘢动机,总之你对人提出质疑之前,唔该你去查清楚先,唔好信口雌黄!

一个人受欢迎系有佢受欢迎嘅道理——尤其是当呢个人嘅受众从三岁到八十岁都有嘅时候!

嗰啲咩天朦光、任人砌、周贱轮之流就折埋啦,你哋嗰啲唔系真系受欢迎,而系有班盲毛被人蒙蔽咗!

發新話題