29 12
發新話題

預設嘅陷阱

預設嘅陷阱

某啲人先搞出一大堆「專家」嘅「研究」,其實就係預設陷阱。等我哋踩咗入呢個陷阱之后,就同我哋講:

广州现今境内的人已经资料证明是来自于中国各省人的后代,而非真正的「土著」,所以即使从这个层面上来说,也不存在什么「母语」之说。

大家點睇?

各人母語可以唔同. 粵人後代母語系粵語, 而家學校禁講粵語就系反人權; 至於外來移民, 渠哋後代有權選擇任何語言作為「母語」.

但系, 由於廣州學校長期只教Mandarin、唔教粵語, 又無限制咁畀外來人口沖擊本地語言, 所以撥亂反正之時, 有必要對粵語傾斜, 以彌補以前所受嘅不公正待遇; 再加上廣州歷來系粵語城市, 應該認定廣州嘅母語系廣州話 -- Cantonese.

其實同D有心玩嘢嘅人捉字蚤冇乜用, 我哋應該擺多D時間來喚醒同胞、團結海內外、打好基礎, 咁以後就算畀所有方言自由競爭, 我哋都唔使驚.

對於廣州學校幼兒園禁止講粵語嘅事, 我哋唔可以得個鬧, 要做D實事來制止, 要喚醒下一代.

想人地边缘化我地,话都无噤易啦,出面大把人等住话我地系土著人,话我地粤语系蛮话,所以要取缔我地呀。

出世講咩,就咩

唔係「咩」,係「乜嘢」。

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-12 14:45 發表  想人地边缘化我地,话都无噤易啦,出面大把人等住话我地系土著人,话我地粤语系蛮话,所以要取缔我地呀。

「土著」好差咩?

說人家是「土著」的,其本身也是土著,分別是我們為廣州土著,他們是湖南土著,河北土著...按一般人的觀念,廣州土著high卡士過湖南土著。

引用:
原帖由 芬1012 於 2007-12-12 17:47 發表   「土著」好差咩?

如果自己认咗,人哋就乘機有理由邊緣化我哋咯。你有冇睇到林倫倫嗰篇嘢呀,就系想污蔑我哋做子彈伽。

http://bbs.cantonese.org.cn/viewthread.php?tid=8751&extra=page%3D2

相對於「閱讀」,我覺得我哋D眼光系咪應該放闊D?我支持「聯邦制」。唔想孤立自己。

HOME同我系患難之交,響感情上,無論點樣,我都要企響佢一邊。我同HOME講過,「到最後還有我,就算全世界都離棄你」。

引用:
原帖由 芬1012 於 2007-12-12 17:47 發表   「土著」好差咩?

差唔差系一回事,承唔承認又系另一回事丫,就算真系,我都唔認!激死嗰D系都要我哋承認土著嘅人!

呢D系,寧畀人知,莫畀人見。

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-12 18:36 發表 如果自己认咗,人哋就乘機有理由邊緣化我哋咯。你有冇睇到林倫倫嗰篇嘢丫,就系想污蔑我哋做子彈咯。   http://bbs.cantonese.org.cn/viewthread.php?tid=8751&extra=page%3D2   相對於「閱讀」,我覺得我哋D ...

其實世界大同系大趨勢.

睇下歐盟: 各國人可以免簽證出入境, 又可以自由去異國打工, 各國嘅語言文化都得到充分尊重, 咁咪幾好~

再睇下日韓, 渠哋嘅娛樂圈越來越一體化, 日韓明星經常兩邊走, 好多人都識日韓英三語.

其實世界大同無需消滅個性. 國內將"推普"同"統一"捆綁來hard sell, 只系愚民政策嗻.

Independency 唔等於閉關鎖國, 就好似一個人好有個性並唔會冇朋友, 相反仲會更多朋友添.

Canton 系世界嘅 Canton, 所以我哋要廣交各國朋友、廣泛傳播我哋嘅母語. 邊個重敢話我哋講粵語會出唔到屋企門口?

好多謝樓上嘅回復,不過你好似未搞清楚我哋響庶噪咩嘢.

不過就算你未知道我哋噪咩,我都可以回復下你嘅:

"其實世界大同系大趨勢.

睇下歐盟: 各國人可以免簽證出入境, 又可以自由去異國打工, 各國嘅語言文化都得到充分尊重, 咁咪幾好~"

-----------世界大同基本上要具備一定嘅政治同經濟上嘅條件掛?台海都未得三通啦,我哋衣家"同"乜鬼

"再睇下日韓, 渠哋嘅娛樂圈越來越一體化, 日韓明星經常兩邊走, 好多人都識日韓英三語."

------------呢個(問題)唔評論,日韓有世仇,佢哋真正嘅內心點諗,唔知.

"其實世界大同無需消滅個性. 國內將"推普"同"統一"捆綁來hard sell, 只系愚民政策嗻.

Independency 唔等於閉關鎖國, 就好似一個人好有個性並唔會冇朋友, 相反仲會更多朋友添."

-----------呢樣嘢我重清楚過你,(應該唔系愚民政策,而系有人對文化分離意識嘅恐懼)我系全廣州最反感推普嗰個,所以唔知點解你對住我講呢D?

"Canton 系世界嘅 Canton, 所以我哋要廣交各國朋友、廣泛傳播我哋嘅母語. 邊個重敢話我哋講粵語會出唔到屋企門口?"

----------認同認同.

引用:

並唔系差唔差嘅問題,系  授人以邊緣化我哋嘅口實就好唔抵啫。

我哋衣家處於弱勢,重未去到畀人任意邊緣化都唔使驚嘅時候。

不過呢,大家攤開嚟講,畀紫紫知道你嘅觀點態度,並唔系一件壞事。。。。 [ 本帖最後由 柳寻风 於 2007-12-13 18:15 編輯 ]

「土著」即係原居民,可以增加我哋嘅自我認同感同埋向心力,有乜嘢問題啊。

「来自于中国各省人的后代」先至係邊緣化緊我哋。

大把粤人祖先来自河南,山西,浙江拉.

我身边几个老友就系.吾通会有咩问提咩?

我自己就系浙江的.当年南宋末年,大把宋民南下.

粤语好多字词和正宗河南方言都系一样的.

广州音说① 
广州方音合于隋唐韵书切语,为他方所不及者,约有数端。余广州人也,请略言之。 
切语古法:上一字定清浊而不论四声,下一字定四声而不论清浊。若不能分上去入之清浊,则遇切语上一字上去入声者,不知其为清音为浊音矣。(如:东,德红切,不知德字清音,必疑德红切未善矣。鱼,语居切,不知语字浊音,必疑语居切未善矣。自明以来,韵书多改古切语者,以此故也。)广音四声皆分清浊,故读古书切语了然无疑也。余考古韵书切语有年,而知广州方音之善,故特举而论之,非自私其乡也。他方之人,宦游广州者甚多,能为广州语者亦不少,试取古韵书切语核之,则知余言之不谬也。朱子②云:「四方声音多讹,却是广中人说得声音尚好。」此论自朱子发之,又非余今日之创论也。至广中人声音之所以善者,盖千余年来,中原之人徙居广中,今之广音实隋唐时中原之音,故以隋唐韵书切语核之而密合如此也。请以质之海内审音者。

南宋的《朱子语类·卷一百三十八》包扬记:因说四方声音多讹,曰:「却是广中人说得声音尚好,盖彼中地尚中正,自洛中脊来。」--------朱熹认为,广东语音在四方语音中较好,其原因是广东语音来自洛阳。 

古书资料都有写粤语音源于洛阳正音. 

又一個單體受精嘅八股佬。

引用:
原帖由 keepergz 於 2007-12-13 17:48 發表 大把粤人祖先来自河南,山西,浙江拉.我身边几个老友就系.吾通会有咩问提咩?我自己就系浙江的.当年南宋末年,大把宋民南下.粤语好多字词和正宗河南方言都系一样的.   广州音说①  广州方音合于隋唐韵书切语,为他方所 ...

認同呀,我外公0既祖先就係浙江移民來廣東0既。

生系濠江人,死系濠江鬼!

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-12 18:41 發表 差唔差系一回事,承唔承認又系另一回事丫,就算真系,我都唔認!激死嗰D系都要我哋承認土著嘅人!   呢D系,寧畀人知,莫畀人見。

我部份血統係浙江0既,叫我點認土著。

生系濠江人,死系濠江鬼!

講嚟講去都係一份認同感啫。

29 12
發新話題