29 12
發新話題

預設嘅陷阱

我嗰邊好似係河南。
床前明月光
疑是地上霜
舉頭望明月
低頭思故鄉

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-12 18:41 發表 差唔差系一回事,承唔承認又系另一回事丫,就算真系,我都唔認!激死嗰D系都要我哋承認土著嘅人!   呢D系,寧畀人知,莫畀人見。

「寧畀人知,莫畀人見。」

「就算真系,我都唔認!」

妳呢種係乜心態吖???

識話啲撈「應該唔係愚民,而係對文化分離意識嘅恐懼」,就唔識話自己「對具有越土著血統嘅心理抗拒」。

其實呢種現象同症狀,現時喺粵民族廣大民眾裡頭有好廣泛嘅傳佈,好顯然,呢種係一種外來殖民文化對本土土著長時間嘅心理壓迫兼精神奴化所衍生出嚟嘅怪胎!一種抗拒越心理認同嘅怪胎!一種否定越土著血統嘅怪胎!用芬記嘅貼切形容,就係「單體受精」!  

呢種係一種好可怕嘅心理同精神扭曲,好顯然,呢種扭曲會顯著拖慢我哋粵民族覺醒嘅進程!要喚醒民眾,就要徹底破除粵民眾裡頭對「華」「中」「漢」嘅迷信!從而對呢種唔正常嘅心理,精神上嘅扭曲同畸變作出矯正!

大粵   獨立   自由   民主

我係大粵民! 我嚟自廣州! Cantonese! Cantonia!

我都冇攞自己啲DNA去驗丫。

系唔想為一D事情而爭拗嘅心態。

22楼的分裂分子,国安迟早拉你入去饮茶.

引用:
原帖由 keepergz 於 2007-12-16 14:16 發表 22楼的分裂分子,国安迟早拉你入去饮茶.

黐線!講下嘢都拉呀?!不如話放個屁都話破壞環保呀,拉佢坐監啦笨。

24樓你應該知道「因言獲罪」系同民主意識背道而馳伽!(並不代表我贊同粵來粵掂嘅言論)

睇下自己脚趾尾系吾系有两片脚甲.就知自己先祖系越人还是移民了

有两片脚甲的都系南宋末年珠矶巷的移民后代,听的老人家讲的.

我LP系西关MM.她都系脚趾尾有两片脚甲,我也系一样.

拉唔拉系公安局的事,但边个侮辱广府,就畀广府打到扑街,就系理所当然的事。

引用:
原帖由 柳寻风 於 2007-12-16 17:23 發表 黐線!講下嘢都拉呀?!不如話放個屁都話破壞環保呀,拉佢坐監啦笨。

引用:
原帖由 海珠员外郎 於 2007-12-28 10:26 發表 拉唔拉系公安局的事,但边个侮辱广府,就畀广府打到扑街,就系理所当然的事。

系?我之前经已问过你,我话我讲嘅说话够露骨未?问你想点,点解你又无表示呀?

29 12
發新話題