發新話題

世界各地推广Cantonese的情况

世界各地推广Cantonese的情况

其实,从来就没有推广过Cantonese,不似某些语言要hard sell,而Cantonese已遍及世界各地...

原因何在?因为:

附件

因爲無成爲官方語言

唔通最后真喺要移民?

移民?移到边度?如果喺本土都无法生存,移民就可以发展壮大咩???
昨夜西風凋碧樹,獨上西樓,望盡天涯路。衣帶漸寬終不悔,為伊消得人憔悴。眾里尋她千百度,蓦然回首,那人卻在燈火闌处。是词境,亦人景。

有乜講乜

引用:
原帖由 vincent10 於 2007-11-13 00:07 發表 因爲無成爲官方語言

就係,廣州話係香港都係官方語言,係廣州反而唔係

引用:
原帖由 tea 於 2007-11-23 20:36 發表 移民?移到边度?如果喺本土都无法生存,移民就可以发展壮大咩???

过来呢边加拿大啦!喺呢边多伦多,全市有8%嘅人讲中文,当中讲广东话嘅人多过讲普通好多!

引用:
原帖由 cantophile 於 2007-12-12 04:41 發表 过来呢边加拿大啦!喺呢边多伦多,全市有8%嘅人讲中文,当中讲广东话嘅人多过讲普通好多!

熱烈歡迎 cantophile~ 你個網站:

http://www.cantophilia.com/

我有向人推介咖~ 好多人都話幾好~

多謝!

好開心見到一班粵話有心人。小弟初到貴境,請多多指教!

Cantophilia / 粵語迷 - www.cantophilia.com

乜兄,過奬。係兩頭唔到岸似啲

嘩!啲中文都幾深噃!好多Technical Terms!

有冇人可以幫手釋先?例如:

1) 南戲
2) 宋恭宗
3) 梨園
4) 石劇臺

Cantophilia / 粵語迷 - www.cantophilia.com

可用逐字意譯+中文註釋, 或音譯+中文註釋:

1) Southern Opera / Narm-Hey (南戲)

2) Emperor Gong of Song Dynasty / Song-Gong-Tzong (宋恭宗)

3) Pear Garden / Ley-Yiun 梨園

4) Stone Opera Platform / Siec-Kiec-Toi 石劇臺

以上僅供參考

我都有亲戚过左加拿大,假如加拿大的广东人能够尽量集中到一个城市定居,粤语成为加拿大某城市的官方语言是可行的。

今日你讲咗未呀?
粤语救亡,从我做起

發新話題